Hogyan szoktassuk szobatisztaságra gyermekünket

 

gyermekpszichologus szobatisztasag bepisilesElőfordul, hogy a gyerek magától kéri, hogy vegyék le a pelenkáját, de többnyire a nyár hozza meg a változást, amikor a kertben pelus nélkül játszhat. De sok esetben ez a tanulási folyamat elhúzódik: csak nem sikerül a bilire szoktatás! Ahogy a beszéd és a járás kialakulásában is nagy különbségek mutatkozik, így ez a szobatisztaságnál is előfordulhat.   

 

 

enuresis bepisiles szobatisztasagMit diktál a biológia?

A hólyagot szabályozó idegpályák 21 (+/-3) hónapos korban érik el azt a fejlettségi szintet, ami ahhoz kell, hogy a szobatisztaság kialakulhasson.  Ekkor nő meg a hólyag kapacitása és erősödnek meg a záróizmok annyira, hogy bent tartsák a termelődő vizeletet és már a központi idegrendszer is érzékelni, ha tele van a hólyag. Emellett nem elhanyagolhatóak a pszichés tényezők sem: elég érett-e már a gyermekünk, hogy elsajátítsa a szobatisztaság minden csínját-bínját?

Először a nappali szobatisztaság alakul ki, általában 1-2 hét alatt néhány balesettel, majd az éjszakai is követi maximum fél éven belül.

Mi történik, ha erőltetjük?

Előfordul, hogy a szülők már korábban azt gondolják, itt az ideje, hogy bilibe végezze el a dolgát. Sürgetik ezt a folyamatot, de az erőszakoskodás nem célravezető: hosszú perceket (akár fél órát is) a bilin ültetni, vagy akár büntetni, ha még nem volt teljes a siker. A gyermeknek nagyon nehéz azzal szembesülni, hogy nem sikerül az, amit szülei szeretnének, még ha pontosan nem is érti, hogy mit várnak el tőle. Ez inkább akadályozza újbóli próbálkozását. Felnőtteknél is előfordul, hogy nagy izgalomra elcseppenhet a vizelet, kisgyerekeknél, akiknél még nem kialakult minden biológiai feltétel, teljesen érthető, hogy stressz hatására csak romlik a helyzet.

Szobatisztaságra szoktatás:

encopresis szobatisztasag bekakilas nuridsany gyerekpszichologus1. Érdemes nyárra időzíteni ezt a folyamatot, amikor nem gond, ha lekerül a pelus és a jó időben az sem probléma, ha néha baleset történik

2. Fontos és célravezető, hogy a gyerek pontosan értse mit várunk el tőle. Világosan és egyértelműen magyarázzuk el neki, mit és miért szeretnénk.

3. Fejezzük ki elégedettségünket! Örüljünk neki és dicsérjük meg, ha eredményes volt a bilizés! De túlzásba ne vigyük, nem kell a hatalmas ováció.

4. Ha nem teljes a siker, vannak még nedves napok, ne keseredjünk el! Ezt a sikertelenséget megérezi a kicsi, ami kedvét szegheti az újabb próbálkozásnak.

Ez egy nagyon nehéz tanulási folyamat az ember életében, hogy teljesen új dolgot kell a szervezetünknek megtanítani. De türelemmel és következetességgel a gyermekünk ezt is el fogja sajátítani. Hisz – nézzünk csak rá! – annyi mindent megtanult már eddig is!

 

'