Mi lesz így belőle, ha már most nem mond igazat? – Hazugság kisgyerekkorban

hazugsag gyerekkorban jelenpillanat.hu

 

hazugság gyerekkorban jelenpillanat.huDe sokszor hallom szülőktől ez a kérdést.  Riadtsággal hangjukban mesélik, hogy azon kapták a gyermeküket, hogy azt mondta megmosta a fogát, pedig nem történt meg vagy nem ők szórták ki a kakaót, pedig tudjuk más nem lehetett. Nagyon tud fájni, ha ilyen történik és felmerül a kérdés: Bízhatok benne? Vajon már máskor is megtette?

 

 

Mit tudnak kisgyerekkorban a hazugságról?

Nem sokat. Óvodáskorban még nem értik, hogy mi a hazugság, azt főleg nem, hogy ez rossz dolog. Megette a félretett sütit, vagy inkább sietett játszani, kihagyva a kézmosást…ezek az ő szemében nem vétkek.  Fontos tudni, hogy ők még ösztönösen cselekszenek, majd rákérdezésre ezt letagadják. De miért? Ők egyszerűen csak jók szeretnének lenni, megfelelni a szüleik által elvártaknak. Ezeknek nem kell, hogy elhangozzanak korábban, mert a gyerekek érzik, tudni fogják mit várnak el tőlük. Innen a szülők feladata, hogy arra finoman rávezesse gyermekét, hogy nem mindig azt kell válaszolni, amit a másik hallani szeretne és fontos azt is megtapasztalnia, hogy elmondhatja, ha rossz fát tett a tűzre, mert meg fogják hallgatni. Fontos, hogy a mi mérgünk vagy a büntetés erőssége ne legyen nagyobb, mint a tett, ami kiváltotta, mert az félelmet fog kialakítani benne…és gondolom nem célunk, hogy tartson tőlünk a gyerekünk.   Ebben az életkorban még nagyon élénk a gyerekek fantáziája (maradjon is így, ez elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez). Amit elképzelnek, az számukra valóságossá is válik.  Ezért képesek kiszínezni a történeteket. Ne ijedjünk meg, ha azt mesélik, hogy az űrben jártak az ovicsoporttal, inkább kérdezzük meg kacsintva, hogy „Nem volt ott nagyon hideg?”.  Mert higgyük el! Meg fogja tanulni, hogy a mi a különbség a valóság és a mese között, ez egy folyamat, amiben a mi segítségünkre van szüksége.

Mikor már tudják, mit jelent hazugság, akkor miért teszik?

Majd jön az az időszak, amikor egyre inkább a büntetés elkerülése a cél, ha gyermekünk nem mondja el az igazat. Amikor nem vallja be, hogy rosszul sikerült a dolgozat, mert különben ki kell hagyni a hétvégi ottalvós bulit. Iskoláskorban már értik a hazugság lényegét, mégis vannak helyzetek, amikor ezt a megoldási módot választja.  Az okok között szerepel még, hogy meg akarnak védeni valakit, meg szeretnének kapni valamit vagy dicséretre vágynak, ezért túlozzák el az érdemeiket.  Tanítsuk meg arra, hogy őszintének lenni sokkal jobb stratégia. Az elfogadó, megértő és nyitott légkör segít az őszinte gondolatok megfogalmazásában, és fontos, hogy érezze, hogy elfogadjuk (feltétel nélkül szeretjük) ezzel a csínytevésével együtt. Emellett koncentráljunk inkább a megoldásra.  Azt se felejtsük el, hogy mit tapasztal otthon. Ha azt hallja a gyerek, hogy „Óh, csak egy ruhát vettem”  pedig  valójában kettőt, akkor ne csodálkozzunk, ha ő is megpróbálkozik ezzel a módszerrel.

Akármilyen életkorban is kapjuk rajta a gyerekünket, hogy nem mondott igazat, mindig gondoljuk végig, hogy vajon mit szeretett volna elérni, mi lehetett a szándék mögötte. Ha ezt megértettük, a megoldást is könnyebb lesz rá megtalálni.

'