Középiskolai felvételi: Felkészültem!

felvételi tanulás gyerekneveles gyermekpszichologus nuridsanyHa minden igaz már túl vagytok az első nehézségen, hogy melyik gimnáziumot írjatok be a felvételi lapra. Most a következő megmérettetés jön: pont egy hét múlva írjátok az írásbeli felvételit. Az elmúlt félévben 10 és 12 éves pácienseimtől nagyon gyakran ( talán túl gyakran) hallottam, hogy idén lesz a felvételi, és ez mennyire stresszes. Hányszor elmondták nekik otthon és az iskolában, hogy ezen milyen sok múlik! Ezek mind a feszültséget növelik. Most adok néhány tippet, ami segít abban, hogy összeszedettebb tudj lenni a jeles napon.


A tested felkészítése:

 • Egyél könnyű reggelit és vacsorát. A nehéz étel elvonja a vért az ágyból az emésztéshez, ezért érdemes több zöldséget, gyümölcsöt vagy könnyű főtt ételt fogyasztani ezekben a napokban.
 • A megfelelő folyadékfogyasztás is fontos, hiszen az a vérbe kerül és a vér szállítja az oxigént és a tápanyagot minden sejtünkhöz, így az agyunkhoz is.
 • Aludj eleget! ( Ez a legtöbb ilyen korú embernél napi 8 órát jelent.) Már kutatások bizonyították, hogy az alvás szerves része a tanulási folyamatnak. Amikor tanulunk, rengeteg adatot egy halomba dobáljuk. Amikor alszunk, az agyunk rendezi el a tanultakat a megfelelő kategóriákba, és ez segít nekünk abban, hogy később könnyebben elő tudjuk venni ezeket az információkat.
 • Fontos tanulás közben bevezetni 2-3 óránként egy rövid szünetet. Feszültséget -látszólag úgy tűnhet- gépezéssel jól lehet levezetni. De ez illúzió!A feszült koncentráció és pislogás nélküli nézés fárasztja az agyat. Ezért sokkal inkább javaslom, hogy valami aktív pihenéssel kapcsolj ki. Ezt leginkább a friss levegőn lehet megtenni: sétálj vagy menj ki focizni!

 

Mentális felkészülés:

 • Legyen egy kabalád, egy olyan tárgy, amire ha ránézel, erőt ad és tudod, hogy segít. Azzal mindenki tisztában van, hogy nem ez a kabala fog segíteni , de egy ilyen tárgy segít abban, hogy mozgósítsuk a rejtett energiáinkat.
 • Kérd meg a szeretteidet, hogy drukkoljanak neked!
 • Azt lehet tudni hogy minden fejben dől el. Ezért fontosak a pozitív üzenetek, ezért érdemes ehhez hasonló mondatokat ismételgetni: „ A tudásom legjavát adom. Összeszedett vagyok. Minden feladatra, és kérdésre a lehető legjobb választ adom. Tudok mindent, amit tudnom kell.” Képzeld el, hogy éppen felvételizel. Képzeld el, hogy érted és meg tudod oldani a feladatokat. Ez is hasonlóan működik, mint a kabalatárgy.

 

A hajrában:

 • Az utolsó napon már ne tanulj újat, olyan anyagrészt nézz át, amit már ismersz. Töltsön el az a jó érzés, hogy ezt te már tudod!
 • A felvételi reggelén időben kelj fel, hogy legyen időd kényelmesen reggelizni és odaérni, hogy fel tudd térképezni a terepet!.
 • Legyen nálad csoki/keksz és víz! Hisz megszomjazhatsz és stressz levezetésként is működik az evés/ivás.
 • Javaslom, hogy először alaposan olvasd végig a feladatokat! Az agyunk akkor is gondolkodik rajta, amikor más feladatot oldunk meg. Majd kezd a legkönnyebbnél, hogy ez adjon sikerélményt. Ha olyan feladathoz jutsz, amit elsőre nem tudsz megoldani, menj tovább, és majd a végén visszatérsz rá.

A felvételi arról szól, hogy megállapítsa a tudásod és az tehetséged alapján melyik intézménybe kerülj be. A felvételiztetők és erre kíváncsiak a szóbeli vizsgán, hogy mi az amit tudsz és a kérdéseket is ezért veszik fel (nem azért mert valami hiányosságra szeretnék felhívni a figyelmedet). Ha a felvételit nehéznek érezted, akkor az mások számára is az volt, tehát a ponthatár is alacsonyabb lesz.

Én hiszem, hogy az elmúlt félévben (pontosabban 7 és fél évben) megtettél mindent annak érdekében, hogy a legfelkészültebb legyél ezen a felvételin. Innentől fogva a legtöbb, amit ehhez hozzá tudsz tenni, hogy fitt és kipihent leszel a következő szombaton. Az élet verseny és ez alól nem mentesülnek a gimnáziumok sem. Talán ez lesz életed első megmérettetésre. De hittel, hogy tudásod legjavát hozod és figyelemmel, hogy a feladatokra tudj koncentrálni, a lehető legjobban fogsz szerepelni.

'