ANYA-MAGZAT KAPCSOLAT

ANYA-MAGZAT KAPCSOLAT

A várandósság egy nő életének egyik legszebb időszaka. A kapcsolatanalízis abban segít, hogy ezt a maga szépségében és teljességében élhesse meg anya és gyermeke.

“Az anya nem csak a testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel.”   Kodály Zoltán

 

ANYA-MAGZAT KAPCSOLATANALÍZIS

Az életünk elsődleges helyszíne az anyaméh, és az itt töltött 9 hónapnak -egyre több tanulmány is bizonyítja, hogy- nagy jelentősége van. Az itt zajló történések mind hatással vannak a gyermek testi, lelki és mentális fejlődésére. A kapcsolatanalízis ennek az időszaknak az örömtelibb megélését segíti, a magzattal való kapcsolódáson keresztül. Az esetleges nehézségek, félelmek tudatosítása segíthet azok megoldásában. A méhen belül kialakult korai kötődés kihatással van a személyiség fejlődésre és a későbbi kapcsolatok kialakítására is.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis során az anya relaxált állapotban kapcsolatot teremt a méhében fejlődő magzattal. Az ellazult, kellemes, kiegyensúlyozott állapot mind segíti a kapcsolat kialakulását anya és gyermeke között, a lelki köldökzsinór létrejöttéhez. Ez állapot támogatja a gyermek fejlődését.

A témák, célok, amivel ezeken az alkalmakon tudunk dolgozni:

  • egymásra hangolódás, kötődés mélyülése
  • magzat személyiségének megismerése
  • szülésre való felkészülés
  • együtt töltött idő megteremtése
  • fizikai problémák (haematoma, mióma, farfekvés, korán öregedő méhlepény, fenyegető koraszülés, stb.)
  • félelmek („öröklött” családi minták, előző várandósságok során fellépő traumák, nehézségek, veszteségek)

A találkozások mente:

Általában hetente egy alkalommal, 50 perces alkalmakon történik.  Ez akár a fogantatás hetétől a 39.hétig is megvalósulhatnak. Az első alkalommal megismerem a kismamát, élettörténetét, családi körülményeit, elképzeléseit, a korábbi és a jelenlegi élményeit. Hisz ezek elengedhetetlenek a bizalomteljes együttműködéshez. A további alkalmakon a kapcsolatfelvételé a főszerep. A kapcsolatfelvétel relaxált állapotban történik. A szülés előtt, a 37. héttől egy intenzívebb szakasz, a szülésre felkészítés történik, mely segíti a szülés folyamatát és az elengedést. Szülés után van még egy, az utolsó találkozó, ahol elmeséli az édesanya szülésének tapasztalatait, beszámol arról, mit tapasztalt szülés közben és utána a kapcsolatanalízis hatására.  Emellett az édesanya gyakorlati segítséget is kaphat a gyermekágyas időszakra vagy a későbbi időszakra nézve, igénye szerint.

Ettől persze eltérhetünk, hisz az élet hozza a maga eseményeit. A babával való kapcsolat kialakítását tartjuk elsődlegesen fontosnak, ahogyan és amilyen sűrűséggel ezt meg tudjuk oldani.

'