7+1 tipp, hogy zökkenőmentesen alakuljon az új tanév

tanulás iskolakezdés gyermekpszichológus gyereknevelés

A füzetek, tankönyvek, iskolatáskát megvettük, már az első tanítási nap is lezajlott. A nagy izgalmakon már túl is vagyunk. De mi kell ahhoz, hogy a tanév jól alakuljon, minél eredményesebb lehessen a gyermekünk az iskolában?

  1. Attól még, hogy vége a nyári szünetnek, a gyerek mozgásigénye nem csökkent. Menjünk kirándulni, játszótérre, vagy csak egy esti sétára. Nekünk is jót fog tenni!
  2. Alvás: a jó teljesítményhez kipihentségre van szükség, így fontos, hogy az elalvás időben történjen. Az esti rituálé elengedhetetlen: kisebbeknél még szülőkkel együtt (meseolvasás, esti puszi), nagyobbaknak már saját tevékenységeit segítik, hogy ráhangolódjanak az elalvásra.
  3. A reggeli készülődés megalapozza az egész napot. Kezdjünk minden reggelt nyugodtan, adjunk időt elkészülni mindenkinek, de amit lehet, már készítsünk elő előző este. Szánjunk 10 percet a reggelire, amellett, hogy egy nagyon fontos étkezés, ez lehet a család egy közös találkozási ideje, ahol meg tudjuk beszélni, hogy ki milyen napra számít. Hatalmas segítség a gyerekeknek egy ilyen indítás a napra!
  4. A tanulás helye: tevékenységeink többsége helyhez kötött, legalábbis segíti a tanulási folyamatot, ha a gyerek mindig ugyanott készül a következő tanítási napra. A zavartalan felkészülés érdekében legyen egy saját íróasztala, melynek felszerelését a gyermekkel együtt ki tudjuk alakítani. A jó megvilágításról ne feledkezzünk meg!
  5. A tanulás ideje: ez is legyen fix (amennyire az órarend, a különórák és a család időbeosztása ezt engedi). A körülmények legyenek nyugodtak (p. a televízió ne legyen bekapacsolva).
  6. A különórák megszervezésénél legyen fontos szempont, hogy miben jó a gyerek és ténylegesen mihez van kedve. Vegyük figyelembe, hogy a megfelelő mozgás elengedhetetlen. De az aranyszabály itt is érvényes: a kevesebb néha több! Maradjon szabadideje is a gyerekeknek (és nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy nekünk is szükségünk van rá).
  7. Szabadidő: legyen minden nap olyan idősáv, amikor a gyerek azt csinálhat, amit szeretne. Ez adja az igazi feltöltekezést. Az önfeledt játék a gyerekek számára a készségfejlesztés remek eszköze. Viszont a TV és egyéb kütyük használatát korlátozzuk, mert nem ad igazi kikapcsolódást.

+1    Beszélgessünk gyermekünkkel! Így tudhatjuk meg, hogy hogy éli meg a mindennapokat, mi okoz neki örömöt és nehézséget. Ne ragadjunk le a „mi történt ma az iskolában?” kérdésnél, hanem figyeljük meg, hogy mi az a helyzet (pl vacsoraidő), amikor könnyebben megnyílik és akkor legyünk vele figyelően.

A fentiek rutiszerű kialakítása nagyban hozzájárul, hogy nyugodtabban vigyük a mindennapjainkat, és energiáinkat inkább a feladatokra összpontosíthassuk. Ez a legkönnyebben akkor kivitelezhető, ha kialakított és átbeszélt menetrendje van a családnak és ebben mindenki részt vesz.

'